Historia e Kosovës
  Temat >> Modernizimi

 

Projekt i

 

Qendra Multimedia

Rr.Xhelal Mitrovica p.n.

Teatri Dodona

10000 Prishtina, Kosovo

Tel: +381 (0) 38 722 464

Fax: +381 38 222 793

info@qendra.org

www.qendra.org

Modernizimi
Në intervista, njerëzit flasin për efektin e industrializimit. Tregojnë se si jeta në fshat ka ndryshuar me instalimin e rrymës elektrike dhe me ndërtimin e rrugëve të asfaltit; e kujtojnë ditën kur e kanë instaluar telefonin e pare, e kanë blerë televizorin e pare si dhe makinat tjera elektrike. Në rast se e kanë braktisur vendbanimin e tyre gjatë kësaj kohe, ata tregojnë se si kjo u ka ndryshuar jetën.

 

Hapja e fabrikave dhe vendeve të punës në qytetin e Gjakovës; ndryshimet pozitive ekonomike gjatë viteve të 60-ta dhe 70-ta...video

‘Nata dhe dita,’ është fjalia e parë kur Maxhidja flet për dallimin që vitet e '60-ta kishin nga ato të '70-ta. Ajo tregon se si për herë të parë blejnë radio...video

Kompania “Ballkani”, nga Theranda, e pat përmisuar gjendjen  ekonomike të Suharekës. Me potencialon e vet ekonomik,  ka ndikuar që fshatarët, që nuk kishin të...video

Industrializimi solli një jetë të re. Njerëzve të zonave malore filluan të arsimohen, të punojnë, të socializohen...video

Rrugët e qytetit ishin të mbuluara me kalldërm. Me zhvillimin e industrisë, këto rrugë shtrohen me asfalt. Me shtruarjen e rrugëve, fëmijëve u mundësohet të bëjënë...video

Nuk ka pasë ndryshime të medha. Pas vitit '74 është ndier një lloj relaksimi. Vonë kuptoi se nena e saj konsiderohej armiku numër një në ish Jugosllavi. Dokumentin për këtë e gjeti në...video

Në vitet e ’70-ta, Suhareka ka qenë ndoshta ndër komunat më të përparuara nga numri i kilometrave të asfaltuara...video

Rrugët kanë qenë aq të dobëta sa që automjetet nuk arrinin të depërtonin nëpër to...video

Ndihet shumë keq për asfaltimin e rrugëve të Prizrenit. Mendon se  është dashur të ruhet tradita e hershme e atyre katrorkave (kalldërmit) te vogla sepse ato e kanë bërë Prizrenin karakteristik...video

Nuk i kujtohet më shumë pos që është bërë shumë vonë. Para asfaltit kishte kalldrëm...video

Familja Shaljani shtroi darkë natën kur u instalua rryma. Me të erdh edhe televizori...video

Familja Shaljani shtroi darkë natën kur u instalua rryma. Me të erdh edhe televizori...video

Blerja e radios së parë në vitin 1962 në qytetin e Rjekës dhe sjelljen e saj në Gjakovë derisa punonte atje...video

Për Maxhiden, ardhja e televizorit të parë në vitin, ishte një hap shumë i madh. Kur për herë të parë e kanë ndezur televizorin, kanë parë të burgosurit politikë, Skënder Kastrati...video