Historia e Kosovës
  Temat >> Jeta kulturore

 

Projekt i

 

Qendra Multimedia

Rr.Xhelal Mitrovica p.n.

Teatri Dodona

10000 Prishtina, Kosovo

Tel: +381 (0) 38 722 464

Fax: +381 38 222 793

info@qendra.org

www.qendra.org

Jeta kulturore / media
Në këtë pjesë të intervistuarit flasin për aktivitetet kulturore në të cilat merrnin pjesë; tregonë se çfarë muzike dëgjonin, cilët këngëtarë/e pëlqenin, a shkonin në teatër e në  kinema dhe a kishin kontakt me kulturën e vendeve të huaja. Poashtu ata e përshkruajnë se si informoheshin për gjërat që ndodhnin dhe se a i besonin mediave të asaj kohe.

 

Aktivitetet kulturore kanë qenë të shumëta, posaçërisht ato që lidheshin me këndim, vallëzim. Ka qenë anëtar i ansamblit...video

Më 1966 e themeloi grupin letrar "Naim Frashëri" i cili vepron edhe sot. Më 1974 e themeloi klubin e ping-pongut, që u bë anëtar i ligës së  parë të Kosovës. Më 1975 e themeloi klubin ...video

Qysh herët filloi te merret me shkrime. Dy vjershat e para i shkroi në klasën e katërt fillore. Gjatë studimeve i ka përcjellë të gjitha shfaqjet teatrore, të gjitha premierat, madje edhe reprizat...video

Qysh herët filloi te merret me shkrime. Dy vjershat e para i shkroi në klasën e katërt fillore. Gjatë studimeve i ka përcjellë të gjitha shfaqjet teatrore, të gjitha premierat, madje edhe reprizat...video

Përdorimi i veglave muzikore në fshatin Fushticë e Epërme, si lahuta, qiftelia etj. ...video

Instrumenti që di ta laujë është mandolina sepse si nxënës, kur shkonte në shkollë pa mandolinë, mësuesi nuk e pranonte në klase.  Në radio dëgjoheshin këngë të Fitnete ...video

Adhurimi i muzikës nga ana e familjes; prirjet personale për të kënduar. ...video

Tre vjet ishte anëtar i korit. Në shkollën normale, muzika ishtë lëndë në të pesë vitet. Të obligueshme ishin violina edhe mandolina...video

Kishte qenë në një klasë me Ismet Pejën, prandaj ishte e pasionuar pas muzikës së vjetër qytetare. Poashtu pëlqente muzikën e Nexhmie Pagarushës ...video

Vështirësitë dhe rrethanat politike për t'i përcjellur filmat dhe shfaqjet teatrale në Fshatin Sllatinë. ...video

Udhëtimi për në shkollë ishte i gjatë afër pesë orë. Prandaj, mundësia për të pasur kohë të lirë ishte e vogël. Filmi i animuar "Tarzani" ishte një ndër filmat e parë të animuar...video

Jeta kulturore filloi me shetitjet që I organizonte shkolla. Më pas vijuan pastaj filmat dhe dramat. Parapëlqente filma dhe drama me tematikë kryesisht educative...video

Maxhidja më së shumëti viziton kinemanë sepse i pëlqente filmat më shumë. Ajo tregon për një film, që për protagnosit kishte një avokat që mbron nënëne vetnë gjyq...video

Ndëgjimi i radios dhe i muzikës në mediumet shqiptare sidos ndëgjimi i radio Kukësit...video

Në vitin 1961, radioja e parë u vendos në shtëpi, ndërsa në viti 1965 blihet televizori i parë. Radio Prishtina, Radio Tirana ishin më të dëgjuarat. Besimi në to nuk ishte i madh ...video

Blerja e radios së parë dhe dëgjimi i parë i radios në lagjen e Qerimit në Gjakovë; adhurimi i muzikës dhe këngëtarëve nga Shqipëria e Mesme...video

Ka lexuar mjaft shtypin duke i besuar vazhdimisht. Mirëpo, gjykimi i Adem Demaçit dhe shokëve të tij-në të cilin gjykim ishte edhe ajo-dhe portretizimi negativ i tij nëpër gazeta, ...video

Ekzistimi i themeleve të Kishës Katolike në fshatin Fushticë e Epërme dhe përpjekjet e administratës serbe për t'i eleminuar këto gjurmë. ...video

Gjatë ruajtjes së bagëtive zhvilloheshin disa lojëra. Një prej tyre ishte loja me topin e bërë nga qimet e lopëve të krehura, të përziera me sapun...video

Kontakti me kulturat e vendeve të tjera ishte vetëm me ato të ish-Yugosllavisë, ku në Zagreb të Kroacisë, së bashku me ansamblin “Shota”, marrin vendin e parë...video