Historia e Kosovës
  Deshmitaret e kohes >> Sejdi Sylejmani

 

Projekt i

 

Qendra Multimedia

Rr.Xhelal Mitrovica p.n.

Teatri Dodona

10000 Prishtina, Kosovo

Tel: +381 (0) 38 722 464

Fax: +381 38 222 793

info@qendra.org

www.qendra.org

Sejdi Sylejnamni

 

Ka lindur më 7 prill 1924 në Mitrovicë. Shkollën fillore dhe atë të mesme (normalen) e kreu në vendlindje. Gjatë viteve 1959-1964 ka kryer Fakultetin Filozofik në Universitetin e Shkupit, ku u diplomua në degën e historisë. Që nga përfundimi i shkollës normales, ka punuar si arsimtar e më vonë profesor i lëndës së historisë në gjimnaz, shkollën normale dhe në shkollën e mjekësisë në Mitrovicë. Është bashkautor, autor dhe redaktor i disa botimeve historike e monografike si dhe i disa artikujve të ndryshëm studimorë e publicistik. Aktualisht është në pension dhe jeton në Mitrovicë.

Vitet 1974-1980 si vite të suksesit; ngritja dhe avancimi i kuadrit shqiptar nëpër shkollat e mesme; përdorimi gjuhës shqipe në shkolla. ...video

Ligjerimi i historisë shqiptare në mesin e nxënësve serbë në Mitrovicë. ...video

Ndëgjimi në radio i fjalës së rastit të Rexhai Suroit me rastin e hapjes së Universitetit të Prishtinës në vitin 1970; reagimi negativ i arsimtarëve serbë në shkollën e Mitrovicës. ...video

Pjesëmarrja personale në Kongresin e gjuhës shqipe në Tiranë; polemikat në lidhje me unifikimin e gjuhës shqipe. ...video

Gjendja dhe atmosfera politike në mesin e nxënësve të Normales në Mitrovicë me rastin e demonstratave të vitit 1968; mungesa e informimit në lidhje me organizatorët e demonstratave. ...video

Fazat paraprake deri te arritja e Kushtetutës së vitit 1974. ...video

Ideja dhe pengesat për emërimin e shkollës "Hasan Prishtina" dhe ngritja e shtatores së tij në Mitrovicë. ...video