Historia e Kosovës
  Deshmitaret e kohes >> Sadedin Tyrbedari

 

Projekt i

 

Qendra Multimedia

Rr.Xhelal Mitrovica p.n.

Teatri Dodona

10000 Prishtina, Kosovo

Tel: +381 (0) 38 722 464

Fax: +381 38 222 793

info@qendra.org

www.qendra.org

Sadedin Tyrbedari

 

Sadedin Tyrbedari, i njohur më shumë ndër vendasit e tij si Selatin, lindi në qytetin e Mitrovicës, kurse pas vitit 1941, u shpërngul në Prishtinë ku jeton e dhe sot. Rrjedh nga një familje e vjetër turke, nga Turbedarët e Sulltan Muratit. I pari i kësaj familjeje, Haxhi Ali Buharli,  kishte ardhur me një dekret të sulltanit nga Konja në Kosovë. më 1846. Shkollën fillore dhe të mesme e kreu në Prishtinnë në gjuhën shqipe. Njëkohësisht, gjatë shkollimit të mesëm, kreu edhe kualifikimin për operator të makinave të kinemasë, si dhe zanatin për mjeshtër të radiove dhe TV-veNga viti  1950 deri në vitin 1992-kur është pensionuar-ka punuar si operator kinemaje, në fillim në Fushë Kosovë e më vonë në Prishtinë. Aktualisht është në pension dhe jeton në Prishtinë.

Është gjenereta e gjashtë e familjse, duke rrjedhur nga i pari i familjes, Haxhi Ali Buharaliu, që kishte ardhur në Kosovë me dekretin e sulltanit në vitin 1846...video

Babai i vritet gjatë luftës më 1941, në Gjakovë. Për ta mbajtur familjen, punoi si cigareshitës e berber. Vijoi shkollën në të njëjtën kohë me marrjen e zanatit për operator të kinemasë...video

Për shkak të klimës politike, kishte liri e paktë për t’u shprehur në gjuhën turke. Shkollat në gjuhën turke u hapën më 1952...video

Hapja e Universitetit të Prishtinës u konsiderua arritje e madhe. Kjo ishte rrjedhojë e demonstratave të vitit 1968, që më vonë sollën edhe Kushtetutën e '74-tës...video

Njëkohësisht ka kryer disa punë. Një pjesë të kohës si operator kinemaje, kurse pjesën tjetër, në dyqan dhe nëpër shtëpi private duke rregulluar radio dhe TV. Paratë e para ia ka dërguar babait...video

Marrëdhënie shumë të mira, si në shoqëri, ashtu edhe në punë...video

Nuk i kujtohet më shumë pos që është bërë shumë vonë. Para asfaltit kishte kalldërm...video

Nuk ka qenë fare i inkuadruar në politikë. Sa i përket aksionit të armëve, e thekson presionin ndaj popullatës me qëllim që të nxitet shpërngulja e saj në Turqi...video

Pas tij erdh një frymë e re, shumë më e lirë. Thekson që në Kosovë njerëzit gëzoheshin shumë me pak...video

Tito për të ka qenë "vizionar  i madh”. Koha e tij ishte kohë e mirë për të jetuar. Gjëja që e ka dëshpëruar te Tito ishte mos dhënien e statusit të republikës Kosovës...video

Rinia ka qenë përparimtare dhe me këtë ia arriti qëllimeve të saja. Ai vetë nuk mori pjesë në demonstrata por i ka përkrahur moralisht. Në këto demonstrata e humbi një të ...video

Mëngjesi në kinema pastaj duke punaur si mjeshtër i televizorëve nëpër shtëpi private. Pushimin e kishte në mesditë, ndërsa në atë kohë, meqë mbaheshin tri shfaqje filmash...video

Kualifikimi më i lartë për ndreqje televizorësh në vitin 1965, para komisionit në komunë...video

Kualifikimi më i lartë për ndreqje televizorësh në vitin 1965, para komisionit në komunë...video