Historia e Kosovës
  Deshmitaret e kohes >> Maxhide Shaqiri

 

Projekt i

 

Qendra Multimedia

Rr.Xhelal Mitrovica p.n.

Teatri Dodona

10000 Prishtina, Kosovo

Tel: +381 (0) 38 722 464

Fax: +381 38 222 793

info@qendra.org

www.qendra.org

Maxhide Shaqiri

 

Maxhide Shaqiri ka lindur në vitin 1951 në Gjilan. Shkollën fillore dhe të mesme e ka të kryer në Gjilan. Studimet universitare i ka mbaruar në Prishtinë, në drejtimin e mjekësisë/gjinekologji. Ka qenë njëra ndër organizatoret e demonstratave të vitit 1968 dhe aktiviste për të drejta të barabarta të grave. Tani jeton dhe punon si gjinekologe në Gjilan, ka bashkëshortin, fëmijët, nipat e mbesat që e gëzojnë.

Një fëmijëri e gëzuar, një harmoni në mes të fëmijëve të komuniteteve të ndryshme. Lojëra të ndryshme dhe në fund, drejtimi kah leximi i revistave të ndryshme që, në kohën...video.

Familja Shaqiri, në fillimin e hershëm të saj, është më e madhe, kurse me ngritjen e standardit jetësor, ajo zgjërohet më shumë. Respekti për më të vjetrit dhe përcjellja e...video

Babai si i vetmi burim i ekonomisë familjare...video

Pozita e burrit si superiore ndaj asaj të gruas, e cila nuk mund të merrej me çështjet jashtë shtëpisë. Ndarja e roleve gjinore...video

Nxënësit e qytetit në shkollën e mesme nuk marrnin bursa, por vetëm disa të fshatrave. Për fakultet, bursat nuk shpërndaheshin deri në vitin e tretë, por edhe ato që shperndaheshin...video

Paragjykimet es nxënësve serbë ndaj atyre shqiptarë, si nxënës më të varfur intelektualisht. Rrjedhimisht, kjo ndikonnë raportet mes tyre...video

Tradia e mirësjelljes dhe respektimi i më të moshuarit në shtëpi i përcjellë edhe nxënësit në shkollë. Në qoftë se profesorin e takoje në rrugë, duhej të ikje sepse ai mund të mendonte se...video

Shkollimi nuk ishte i njëjtë për vajzat sikur për djemtë. Gjendja në qytet ishte shumë e  rëndë, por në fshat ishte edhë më e rëndë. Familja e Maxhides ishte katalizator për...video

Kongres i mirë për shqiptarët; shumë i rëndësishëm për atë kohë sepse i shuajti lokalizmat në gjuhë që mbretëronin në atë  kohë...video

Arsimimi në kohën time...video

Mësimi ishte shumë i vështirë...video

Ajo kishte kaluar në shumë vështirësi të mëdha dhe të rrezikshme për të. Ajo shpjegon se si kishte shkuar për ta vizituar Irfanin, bashkëshortin e saj, në burgun e Nishit (Serbi) dhe...video

Maxhidja më së shumëti vsiziton kinemanë sepse i pëlqente filmat më shumë. Ajo tregon për një film, që për protagnosit kishte një avokat që mbron nënëne vetnë gjyq...video

Ka lexuar mjaft shtypin duke i besuar vazhdimisht. Mirëpo, gjykimi i Adem Demaçit dhe shokëve të tij-në të cilin gjykim ishte edhe ajo-dhe portretizimi negativ i tij nëpër gazeta...video

Rrugët e qytetit ishin të mbuluara me kalldërm. Me zhvillimin e industrisë, këto rrugë shtrohen me asfalt. Me shtruarjen e rrugëve, fëmijëve u mundësohet të bëjënë...video

‘Nata dhe dita,’ është fjalia e parë kur Maxhidja flet për dallimin që vitet e '60-ta kishin nga ato të '70-ta. Ajo tregon se si për herë të parë blejnë radio...video

Për Maxhiden, ardhja e televizorit të parë në vitin, ishte një hap shumë i madh. Kur për herë të parë e kanë ndezur televizorin, kanë parë të burgosurit politikë, Skënder Kastrati Afrim Loxha ...video

Aksioni i armëve ka qenë shumë i vrazhdë, sepse regjimi serb ka kërkuar armë, pa pasur armë. Represioni ishte më i madh në fshatra se sa në qytete...video

Dëgjimi i lajmeve ngas radioja me zë të ulët, me veshin e afruar te radio, pastaj edhe pamundësia për tëdëgjuar lirshëm muzikë shqiptare nga Tirana; mosguximi për të folur...video

Gëzimi për rënien e Rankoviqit ishte shumë i madh, sepse diçka ndryshoi për të mirë, filloi një frymëmarrje më e lirë. S'kishte më aksione përmbledhjen e armëve...video

Pozita e gruas ishte e rëndë, e nënshtruar. Këtë e ndihmonte edhe regjimi serb si dhe religjini...video

Për Titon mësohej në shkollë shumë; përmes poezive e tregimeve pozitive për të. Duke u rritur, ajo nisë të kuptojë që ato gjëra nuk kishin qenë të vërteta. Mjerimi i popullsisë...video

Leximi ishte aktiviteti kryesor i ditës pas kryerjes së punëve të shtëpisë; leximi i ndonjë gazete, revisteje apo romani...video

Pranimi në Fakultetin e Mjekësisë ishte momenti më i lumtur...video

Burgosja  e Irfanit ishte momenti më i rëndë në jetën e saj...video