Historia e Kosovës
  Deshmitaret e kohes >> Edi Shukriu

 

Projekt i

 

Qendra Multimedia

Rr.Xhelal Mitrovica p.n.

Teatri Dodona

10000 Prishtina, Kosovo

Tel: +381 (0) 38 722 464

Fax: +381 38 222 793

info@qendra.org

www.qendra.org

Edi Shukriu

 

Lindi në Prizren më 22 tetor 1950. Shkollën fillore dhe gjimnazin e kreu në Prizren, ndërsa studimet për arkeologji në Universtitetin e Beogradit (1972). Magjistroi në Universitetin e Beogradit (1979) dhe titullin Doktor i Shkencave Historike e mori në Universitetin e Prishtinës (1990). Është profesor ordinar në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Prishtinës.
Është arkeologja e parë dhe shkrimtarja e parë shqiptare në Kosovë që botoi përmbledhjen me poezi Sonte zemra ime feston (1972). Anëtare e PEN qendrës së Kosovës (2004-), Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës (1973-). Mori pjesë në International Ëriting Program 2005, University of Ioëa, USA (2005). Përfaqësohet në antologjitë e autorëve shqiptarë e të huaj.

Një fëmijëri mjaft e lumtur, jo pse rrethanat kanë qenë të mira por për arsye se prindërit janë kujdesur që t'i kursejnë nga e gjitha ajo që ka pasuar pas luftës së dytë botërore....video

Gruaja ka qenë e barabartë. Tek më të vjetrit ka pasë dallime në ndarjen e punëve. Për të gjithë në shtëpi është kujdesur gruaja. Meshkujt e familjeve nga të dyja anët kanë ditur te....video

Mysafiri ka një vend nderi e respektit dhe duhet t’i ofrohen të gjitha të mirat që i ka familja. Dhoma e mysafirëve nuk ka qenë vetëm dhomë për mysafirë; ajo është shfrytëzuar edhe....video

Shkollën fillore dhe të mesme e kreu në Prizren. Prindërit, e edhe ata vetë, kanë qenë të vendosur që edhe ajo edhe vëllau i saj t’i vazhdojnë studimet.Nuk ka pasë fare bursë gjatë....video

Relativisht të mira, por me përmirësime në shkollën e mesme. Gjatë studimeve, kur profesorët kuptonin se është nga Prizreni, thonin: “në qoftë se je nga Prizreni, atëherë nuk....video

I njëjtë, nuk ka pasë kurrëfarë dallimi. Ka qenë një frymë ku gjithmonë të dy gjinitë i kanë parë si të barabarta. Gjendja ekonomike ka ndikuar që disa familje të mos koncentrohen ....video

Unifikimi i gjuhës ka qenë i detyrueshëm. Të gjithë popujt në botë e kanë gjuhën letrare dhe gjuhën e dialekteve. Rrëfen se kur me bashkoshoritn e saj,  Ukshin Hotin, ka qenë për....video

Unifikimi i gjuhës ka qenë i detyrueshëm. Të gjithë popujt në botë e kanë gjuhën letrare dhe gjuhën e dialekteve. Rrëfen se kur me bashkoshoritn e saj,  Ukshin Hotin, ka qenë për....video

Familja ka jetuar më rrogë e cila, edhe pse jo shumë e mirë, ka mjaftuar për mirëqenien e familjes. Babai ka punuar në fushën e trashëgimisë, ndërsa nëna ka pasë një pension ....video

Meqë arkeologët shqiptarë ishin kuadro deficitar, nuk ishte e vështirë të gjeje punë. Punoi në Muzeun e Kosovës më 1974....video

Meqë nuk kishte banesë të veten, pjesa më e madhe e parave shkoi për të paguar qeranë. Ishte e gëzuar që më nuk kishte nevojë të kerkonte para nga familja. Bleu një makinë të...video

Qysh herët filloi te merret me shkrime. Dy vjershat e para i shkroi në klasën e katërt fillore. Gjatë studimeve i ka përcjellë të gjitha shfaqjet teatrore, të gjitha premierat, madje edhe ....video

Ka pasë relacione të mira. Shqiptarët janë të njohur për tolerancë dhe në qëoftë se një serb ishte në shoqëri me shqiptarë, atëherë ata e ndërronin gjuhën dhe flisnin serbisht....video

Ndihet shumë keq për asfaltimin e rrugëve të Prizrenit. Mendon se  është dashur të ruhet tradita e hershme e atyre katrorkave (kalldërmit) te vogla sepse ato e kanë bërë Prizrenin...video

Ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti, ktu vjen teksti....video

Ka qenë e detyruar të shkruajë "pranohem në partinë komuniste" në kohën kur mendonte të kalonte në UP. Fillimisht ka punuar në muzeun e Kosovës, ndërsa në vitin 1979 ka ....video

Vendosja e flamurit kombëtar dhe demonstratat e vitit 1968 ishin vitet më të lumtura. Këndimi i Skenderbeut me zë të lartë në shadërvan të Prizrenit...video

Kur e ka  marrë lajmin për rënien e Rankoviqit, ka qenë në Prevallë në kamping me familje. Kur e kanë degjuar lajmin, kanë bertitë deri në kupë të qiellit nga gëzimi...video

Kanë mësuar në gjuhën shqipe por, p.sh. në letërsi, kanë mësuar kryesisht për shkrimtarë sllavë. Biblioteka kishte pak libra në gjuhën shqipe edhe i kujtohet se ishte  gëzuar shumë...video

Tito ka udhëheqë një strukturë artificiale, të themi siq ka qenë dikur mbretëria e Jugosllavisë, që ka qenë strukturë artificiale dhe që nuk arriti të mbijetojë....video

Kushtetuta e '74-ës ishte një hapje e dyerve të reja për një lloj kinse barazie. Nuk konsiderohej kjo kushtetutë si gjëja që e donim, mirëpo ishte një hapi vogël...video

Për shkak të presioneve prej viteve 50-ta-kur ka vazhduar emigrimi në drejtim të Turqisë-në Prizren ka ekzistuar edhe një lloj tjetër i emigrimit të dhunshëm, direkt apo të kamufluar....video

Nuk ka pasë ndryshime të medha. Pas vitit '74 është ndier një lloj relaksimi. Vonë kuptoi se nena e saj konsiderohej armiku numër një në ish Jugosllavi. Dokumentin për këtë e ....video

Momenti më i lumtur ishte koha e provimeve; nuk e kishte  të lehtë kur shkoi ne studime, ishte një botë tjetër në një hapësirë krejtësisht tjetër. Adaptimi dhe sukseset që arrinte....video

Momente të vështira ka pasë plot, por ndër më të vështirët ka qenë kur regjimi serb, babain ia përjashtuan nga puna...video

Shkuarja në shkollë, pastaj kthimi nga shkolla, koha e drekës, mësimi, loja etj. Në atë kohë ende nuk kishim ujë brenda në shtëpi, prandaj duhej të shkohej te burimi për të marrë ujë....video

Kishte aktivitete të ndryshme brenda ditës, por kryesisht fokusohet në studimet e saja në Beograd....video